Lyme hastalığı kenelerle bulaşan en önemli hastalıklardan biridir. Hastalık bulaşan köpeklerin sadece %5 ila %10 nunda semptomlar ortaya çıkmaktadır. Hastalığın etkeni Borrelia burgdorferi isimli bir spirokettir. Hastalığın en önemli klinik bulgusu, eklem yangısına (artrit) bağlı gelişen tekrarlayan topallıktır. Ayrıca iştahsızlık ve durgunlukta gözlenebilir. İleri olgularda böbrek hasarı ve nadir de olsa kalp ve merkezi sinir sistemi bulguları da gözlenmektedir. Böbreklerle ilgili şikayetler genellikle Labrador retriever, golden retriever, Shetland çoban köpeği ve Bernese dağ köpeklerinde daha sık görülmektedir. Genç köpekler yaşlılara göre Lyme hastalığına daha duyarlıdırlar.
Belirtiler
En sık görülen semptom tekrarlayan topallıktır. Bazen topallık yalnızca üç dört gün sürer fakat haftalar sonra tekrar başlar. Bir veya birden fazla eklemde şişlik, ağrı ve sıcaklık artışı görülebilir.
Bazı köpeklerde glomerulonefrit de gelişebilir. Bu durumda kusma, iştahsızlık, kilo kaybı, artan idrara çıkma, artan susuzluk ve ödem gibi semptomlar gözlenebilir.
Köpeklerde Lyme hastalığına bağlı gelişen diğer semptomlar şunlardır:
Kambur ve tutuk yürüyüş
Hassasiyet
Solunum güçlüğü
Ateş, iştahsızlık, durgunluk
Enfekte kene ısırıklarının yakınındaki yüzeysel lenf yumrularında şişlik
Nadir de olsa kalple ve sinir sistemi ile ilgili anormallikler
Nedenleri
Hastalığın etkeni Borrelia burgdorferi dir. Etkeni taşıyan kenelerin (Ixodes spp) 2-3 gün boyunca köpeğin üzerinde bulunması ve tekrarlayan ısırmaları sonucu Lyme hastalığı bulaşır.
Hastalıktan korunma
Mümkünse, köpeğinizin Lyme hastalığının yaygın olarak görüldüğü yerlerde ve kene bulunabilecek ortamlarda dolaşmasına izin vermeyin. Köpeğinizin derisini her gün kontrol edin ve varsa keneleri çıkarın.
Keneleri öldüren ve uzak tutan çeşitli sprey, tasma ve damlaları kullanın.Bu tür ürünler bir veteriner hekimin gözetiminde ve talimatlarına göre kullanılmalıdır. Lyme aşıları mevcuttur, ancak bunların kullanımı biraz tartışmalıdır. Lyme aşılarının köpeğiniz için doğru olup olmadığını veteriner hekiminize danışın.