top of page
MEDICARE VETERİNER KLİNİĞİ
Medicare_Logo_PNG_REVİZE.png

Onlar bizim dostlarımız
Onun için en iyisini istediğinizi biliyoruz

KEDİLERDE FİP HASTALIĞI TEDAVİSİNDE KULLANILAN GS-441524 İLE İLGİLİ MERAK EDİLENLER


kedilerde fip
kedilerde fip

Bilindiği üzere kedilerde fip hastalığı oldukça ağır ve ölümcül bir hastalıktır.Hastalık 2 temel formda görülür.Kuru ve ıslak fip olarak adlandırılan bu formlara okler belirtiler de eklenebilir.

Son zamanlarda Dr Pedersen tarafından bulunan gs441524 adlı ilaç bir çok fip hastası kedinin sağlığına kavuşmasına destek olmuştur.


GS-441524 İLE İLGİLİ GENEL SORULAR


GS-441524 Nedir?


GS, küçük moleküllü bir nükleotit analoğu olan GS-441524'ün kısaltmasıdır. UC Davis'ten (Global Veterinary No.1) Perdersen NC ve kedi enfeksiyöz peritonit bilimsel araştırma teması tarafından FIP üzerinde spesifik bir etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Geline infeksiyöz peritonitinin (FIP) replikasyonunu inhibe edebilen bir ters transkriptaz inhibitörüdür ve farmakolojik aktiviteye sahip nükleosid trifosfatların sentezi için ön koşul bir moleküldür.

FIPV virüsü RNA'sının sentezinde GS-441524, kedi koronavirüs RNA'sının transkripsiyonuna katılmak için rekabet eden hücredeki bir dizi hücresel kinaz yoluyla aktif NTP'ye fosforile edilir ve böylece vücutta virüs çoğalmasını inhibe eder.


İlaç nasıl kullanılır?


GS ilacı günde bir kez deri altı enjeksiyon şeklinde kullanılır.(her gün aynı saatte yapılalıdır)



Tedavi dozu nedir?


Dozaj kedinin spesifik semptomlarına bağlı hesaplanır

Islak FIP:6mg/kg/gün

Kuru FIP:7mg/kg/gün

Oküler form:8mg/kg/gün

Nörolojik form:10mg/kg/gün

Kedinin iyileşme ve genel durumuna bağlı olarak dozaj arttırılabilir.

Kilo artışına bağlı olarak dozaj ayarlanmalıdır.



Tedavi süresi?


Önerilen tedavi süresi 12 haftadır.12 hafta sonunda kan ve biyokimyasal parametreler, genel semptomlar yönünden hasta değerlendirilir.Bu süre veteriner hekimin kararına bağlı olarak uzatılabilir.



Tedaviye ek olarak başka bir ilaç kullanılmalı mı?


GS-441524 fip tedavisi için kullanılan ilaç olmasına rağmen.Tedaviye ek olarak antibiyotik, kortizon, vitamin ve serum takviyesi gibi semptomatik tedavi gerekebilir.



Beslenme nasıl olmalı?



FIP'in erken evresinde kedilerde ateş ve anoreksi olacak, bu da yetersiz beslenmeye ve düşük bağışıklığa yol açacaktır. Bu nedenle, tedavi sırasında vücudun yeterli beslenmesini sağlamak ve vücudun bağışıklığını geliştirmek önemlidir. İlk aşamada şiddetli anoreksi oluşur. İştahsızlık düzeldiğinde, zorla besleme(konserve gıda, besin çözeltisi) yapmak gerekir. İştahsızlık normale döndükten sonra besin solüsyonu, konserve mama ve diğer besin maddelerini kesmeyiniz.



Karaciğer ve böbrek fonksiyonu


Hem FIP hastalığının nedeni hem de uzun süreli ilaçlar karaciğer ve böbrekler üzerinde nispeten büyük bir yük oluşturur. Bu nedenle tedavi sırasında karaciğer ve böbrek sorunları göz ardı edilmemelidir. Karaciğerin korunması ve böbrek yetmezliğinin önlenmesi özellikle önemlidir.Her 4 haftada bir karaciğer ve böbrekleri kontrol edilmelidir.



Probiyotik kullanımı


Koronavirüs önce bağırsakları işgal ettiği için bazı kedilerde ishal olur. Mayaların bağırsakları ve mideyi düzenlemek için probiyotiklerle işbirliği yapması önerilir.


Vitaminler


Vitaminlerin kediler üzerinde çok fazla etkisi vardır. Yeterli vitamin alımı hem hasta FIP kedileri hem de sağlıklı kediler için faydalıdır. Tedavi ve vücudun iyileşmesine büyük fayda sağlayacak olan tedavi süresi boyunca takviye edilmesi önerilir.


kedilerde fip
kedilerde fip

Yorumlar


bottom of page