top of page
MEDICARE VETERİNER KLİNİĞİ
Medicare_Logo_PNG_REVİZE.png

Onlar bizim dostlarımız
Onun için en iyisini istediğinizi biliyoruz

Kuduz Hastalığı Nedir? Nasıl Bulaşır? Tedavisi Var Mı?

Kuduz, sinir sistemini etkileyen öldürücü bir viral enfeksiyondur. Bu hastalık, ısırık ya da tükürük temasıyla hayvanlardan insana bulaşabilir. Kuduzun tedavisi için genellikle iki aşama vardır: önleyici aşı ve semptomatik tedavi.

  • Önleyici Aşı:

  • Kuduzdan korunmak için, kuduz aşısı uygulanması önemlidir. İlk yardım olarak ısırılan veya tükürük teması olan kişilere acilen kuduz aşısı yapılmalıdır. Kuduz aşısı, aşı yapılan kişinin vücudunda antikorlar üretmesine ve virüse karşı bağışıklık kazanmasına yardımcı olur.

  • İlk aşı: Kuduz aşısı genellikle 4 ya da 5 doz halinde uygulanır. 0, 3, 7, 14 ve 28 günlerde yapılabilir. Bu aşamalar, ısırık sonrası ne kadar süre geçmiş olursa olsun etkili bir koruma sağlamak için yapılır.

  • Hızlandırılmış aşı: Daha hızlı bir koruma sağlamak için hızlandırılmış aşı protokolleri de mevcuttur.

  • Semptomatik Tedavi:

  • Eğer kuduz semptomları başlamışsa, tedavi şansı oldukça azdır ve genellikle sonuç ölümcül olur. Semptomların başlamasından sonra kuduz tedavisi genellikle destekleyici bakımdan ibarettir. Bunlar, ağrı, ateş ve diğer semptomların kontrolü gibi rahatlama önlemlerini içerir. Ancak tedavi, genellikle hastalığın seyrini değiştirmeye yönelik değildir.

Kuduz, kesinlikle ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Bu nedenle kuduz riski olan durumlarla karşılaşıldığında, tıbbi yardım alınmalı ve acilen önleyici aşı yapılmalıdır. Ayrıca, hayvanlarla temas ederken dikkatli olmak ve yabani hayvanlarla teması önlemek de kuduzun önlenmesinde önemli bir adımdır.


Nasıl Bulaşır?


köpek
köpek


Kuduz, bir virüs olan Lyssavirus cinsinden bir mikroorganizma tarafından bulaşan bir hastalıktır. Bu virüs, enfekte olmuş hayvanların tükürükleriyle temas sonucu insana geçer. Kuduz, genellikle aşağıdaki yollarla bulaşır:

  • Hayvan ısırığı: Kuduz, enfekte bir hayvanın ısırığı sonucu bulaşabilir. En yaygın bulaşma yolu budur ve virüs genellikle ısırık yarasından vücuda girer.

  • Tükürük teması: Enfekte bir hayvanın tükürüğüyle temas etmek de kuduz bulaşmasına neden olabilir. Örneğin, tükürüğe maruz kalmış bir yara ya da mukoza zarı, virüsün vücuda girmesine izin verebilir.

Kuduz virüsü, vücuda girdikten sonra sinir sistemine ilerler ve beyin ve omuriliği etkileyen ciddi bir enfeksiyona yol açar. Semptomlar başlamadan önce, kuduzun inkübasyon süresi genellikle 1 ila 3 ay arasındadır, ancak bu süre bazen daha uzun olabilir.

Kuduz, birçok farklı hayvan türünde bulunabilir, ancak köpekler, kediler, tilkiler, yarasalar gibi etobur memeliler, en yaygın kuduz taşıyıcılarıdır. Yabani hayvanlarla temas etme veya sokak hayvanlarıyla temas kurma durumlarında dikkatli olmak önemlidir. Bu tür hayvanlarla temas ettikten sonra kuduz riskini en aza indirmek için acil tıbbi müdahale ve kuduz aşısı almak önemlidir.

bottom of page